Το σύγχρονο μουσείο πρέπει να επινοήσει νέους τρόπους προσέγγισης του κοινού του μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμας μουσειακής πρακτικής.
Στο σύγχρονο «Κοινωνικό Σχολείο» βασικά στοιχεία θεωρούνται η διαθεματικότητα, η διεπιστημονικότητα, η σύνδεση της σχολικής γνώσης με τα ενδιαφέροντα του παιδιού και την πραγματικότητα, η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών.
Στοχεύοντας λοιπόν στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ σχολείου και μουσείου το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης σε συνεργασία με τρία μουσεία της Θεσ/νίκης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Φωτογραφίας) διοργανώνει εργαστήρια μουσειακής εκπαίδευσης με βασικό θεματικό άξονα την Αναζήτηση Ταυτότητας και την Αποδοχή της Ετερότητας και τίτλο: « Ετερότητα και Εταιρότητα ».
Τα προγράμματα στα 3 Μουσεία, τα οποία απευθύνονται σε 120 εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθούν μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων, έχουν ως εξής: Ομάδα Α: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Η αξία της ζωής, της τέχνης και του χρήματος, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο» (Τρίτη 9 και Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:30-16:30) Ομάδα Β: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Συναντώντας την Ετερότητα» (Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, 15:00-17:30) Ομάδα Γ: Μουσείο Φωτογραφίας, «Εμείς και οι άλλοι μέσα από Πορτρέτα και Φωτοϊστορίες» (Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, 14:30-17:30)
Επισημαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια μουσειακής εκπαίδευσης από 4 ακόμη μουσεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
|