Είδος: Βιογραφική, Δράμα Παραγωγής: 2015 Διάρκεια: 120' Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ Σκηνοθεσία: Tom Hooper Σενάριο: David Ebershoff, Lucinda Coxon Ηθοποιοί: Adrian Schiller, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw, Eddie Redmayne, Emerald Fennell, Matthias Schoenaerts, Rebecca Root, Sebastian Koch Πρεμιέρα: 28-1-2016
Δύο χρόνια μετά τους «Άθλιους» και τέσσερα μετά το «Λόγο του Βασιλιά» που του χάρισε το το Oscar σκηνοθεσίας ο Τom Hooper επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα με το “The Danish Girl”, που θα διεκδικήσει κι αυτό τέσσερα βραβεία στην επερχόμενη απονομή. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff, το οποίο ο συγγραφέας με τη σειρά του εμπνεύστηκε από τον πραγματικό χαρακτήρα του ζωγράφου Einar Wegener που ήταν από τους πρώτους άνδρες στην ιστορία που επιχείρησαν αλλαγή φύλλου και έζησε το τελευταίο μέρος της ζωης του ως Lily Elbe. Παρόλο που οι παραγωγοί, βέβαια, προωθήσαν το φιλμ ως «βιογραφία», ο ίδιος ο συγγραφέας ξεκαθάρισε πως το έργο του δεν αναπαράγει πιστά την αληθινή ιστορία της Lily Elbe και πως όλα στο βιβλίο, πλην της αναφοράς στο πρωταγωνιστικό ζεύγος των Wegener και την αλλαγή φύλλου του Einar, είναι προϊόντα μυθοπλασίας.
Αυτό φυσικά δεν στερεί τίποτα από την δύναμη του αφηγηματικού υλικού, που ο Hooper διαχειρίζεται εδώ με περισσή ευαισθησία και λεπτότητα. Από τα πρώτα πλάνα καταλαβαίνεις ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οπτικό κομψοτέχνημα που εμπνέεται εμφανώς κι από το εικαστικό έργο των Wegener, αλλά η ταινία του Hooper δεν διαθέτει μόνο αυτή την αρετή. Το ακαδημαϊκό ύφος με το οποίο επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία του, έρχεται σε αντίστιξη με την τολμηρότητα του θέματος, και αυτό ίσως να χαρακτηριστεί από πολλούς φάλτσα επιλογή, από την άλλη όμως ίσως είναι ακριβώς αυτό που αναδυκνείει την τόλμη και την γενναιότητα των δύο κεντρικών ηρώων. Με την απόλυτη σοβαρότητα που αρμόζει, φωτίζει την ιδιαιτερότητα και όλες τις αποχρώσεις της σχέσης τους, από την προσωπική τους μάχη να την επαναδιαμορφώσουν μέσα στα νέα δεδομένα της, μέχρι την από κοινού σύγκρουση τους με το κατεστημένο της εποχής. Η σχέση αυτή είναι που γίνεται τελικά το κέντρο βάρους της ταινίας, κι όχι τόσο η ίδια η μεταμόρφωση του Einar, μετατρέποντας το φιλμ από ψυχρό βιογραφικό δράμα, σε ένα από τα πιο συγκινητικά κι ανορθόδοξα love story που έχουμε δει τελευταία στην οθόνη. Αναλόγως συγκινητικό είναι και το φινάλε που αποτελεί πραγματικό δείγμα κινηματογραφικής ποίησης.
Ο Eddie Redmayne στον πρωταγωνιστικό ρόλο κάνει θαύματα, σκιαγραφώντας την πορεία του ήρωα του από τον ανδρισμό στην θυληκότητα με εσωστρέφεια και ζηλευτή αυτοσυγκράτηση, πλάθοντας έναν βαθιά αυθεντικό χαρακτήρα. Ειδικά όμως εύσημα αξίζουν και στην Alicia Vickander που κατορθώνει όχι απλώς να σταθεί επάξια δίπλα του, αλλά ανά στιγμές να του κλέψει και την παράσταση, εκμεταλλευόμενη όλες τις ευκαιρίες που τις προσφέρει ο καλογραμμένος και πολυδιάστατος χαρακτήρας που υποδύεται. Αν αποφασίζαμε εμείς, θα φεύγανε αμφότεροι από την αίθουσα του Dolby Theater στις 28 Φεβρουαρίου με τα χρυσά αγαλματίδια.
Γιώργος Καστέλλης
Το “The Danish Girl” θα είναι διασκευή της νουβέλας του David Ebershoff, με θέμα την ιστορία της Elbe, του πρώτου άντρα που θέλησε να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλλου και να γίνει γυναίκα. Τουλάχιστον είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση. Γεννήθηκε στη Δανία σαν άντρας ονόματι Einar Mogens Wegener, και υπέστη διάφορες πειραματικές εγχειρήσεις στο Βερολίνο του ’30. Έχασε τη ζωή της το 1931, από μοσχεύματα που δεν μπορούσε να δεχτεί ο οργανισμός της, και από μία αποτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας.
Η ιστορία αρχίζει όταν η ζωγράφος γυναίκα του Einar, τον πείθει να ποζάρει σαν γυναίκα για έναν πίνακα, ενώ λίγο αργότερα θα ντυθεί με γυναικεία ρούχα για να ανακαλύψει μια άλλη πλευρά του που ούτε ο ίδιος είχε σκεφτεί.
Στην σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Tom Hooper, σκηνοθέτη στο musical “Οι Άθλιοι”, όπου είχε συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Eddie Redmayne, πρόσφατα βραβευμένο για Oscar στον ρόλο του σαν Stephen Hawking στο The Theory of Everything. Την γυναίκα του, παίζει η Alicia Vikander, το νέο μεγάλο αστέρι του Hollywood, που είδαμε στο Ex Machina και θα δούμε σύντομα στο The Man from UNCLE, αλλά και δίπλα στον Matt Damon στο νέο Bourne.
Η πρεμιέρα του Danish Girl στο Φεστιβάλ της Βενετίας, σήμανε την πρώτη ταινία του διαγωνιστικού με τον πρωταγωνιστή να βάζει γερή υποψηφιότητα για βραβεία, όχι φυσικά μόνο το βραβείο ερμηνείας του Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά και το Oscar. O Eddie Redmayne στον ρόλο της Lili Elbe, δίνει μια λεπτεπίλεπτη, αλλά ταυτόχρονα δυνατή ερμηνεία.
Η ερμηνεία αυτή έρχεται φέτος, και είναι πολύ καλύτερη από την μάλλον υπερβολική βράβευση του με Oscar πέρσι για το The Theory of Everything. Στο Danish Girl ο Redmayne δίνει μια προσωπική πινελιά στον χαρακτήρα, ενώ πρακτικά σαν Stephen Hawking, απλά μιμήθηκε, πετυχημένα βέβαια, τον διάσημο επιστήμονα. Αν και σίγουρα υπάρχει τέχνη και στην μίμηση, σίγουρα μια ερμηνεία αποκτά άλλη χάρη και γίνεται πιο πλούσια και πλήρης αν ο ηθοποιός βάζει και κάτι από τον εαυτό του μέσα της. Έτσι αυτή τη φορά ο Redmayne το καταφέρνει με αποτέλεσμα η Lili του να είναι ένα περίεργα όμορφη ερμηνεία. Η συγκεκριμένη ερμηνεία αν δεν δώσει για δεύτερη σερί χρονιά το Oscar στον Redmayne, σίγουρα θα του δώσει μία από τις 5 υποψηφιότητες.
 Μαζί με τον Redmayne όμως μια εξίσου καλή ερμηνεία έρχεται και από την Alicia Vikander, που παίζει την πρώην γυναίκα της Lili, όταν είναι άντρας. Η ερμηνεία της είναι τόσο καλή που στέκεται υπέροχα δίπλα στην υπέροχη προσωπική ερμηνεία του συμπρωταγωνιστή της. Είναι μάλιστα ο χαρακτήρας της που παρά το αρχικό σοκ, παρακινεί την Lili να ψάξει για τον πραγματικό της εαυτό, αν και αυτό σημαίνει το τέλος του γάμου της.
H ταινία είναι πολύ συγκινητική και περιλαμβάνει όμορφα μηνύματα. Ο σκηνοθέτης, Tom Hooper, ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια ταινία πιο αισθητικά περίπλοκη, ενώ του αρέσει να παίζει με συμβολισμούς με ένα πολύ προφανή τρόπο: για παράδειγμα στην αρχή της ταινίας βλέπουμε ένα δέντρο χωρίς φύλλα, περιτριγυρισμένο από την καταπράσινη φύση, προφανής μεταφορά για την κατάσταση του χαρακτήρα του στην κοινωνία. Αλλά και αργότερα θα δούμε ένα μαντίλι να πετά στον άνεμο, με μια μεταφορά που και πάλι είναι για την πρωταγωνίστρια, που όμως αν και όμορφη για αρκετούς, είναι γλυκανάλατη, αν σκεφτεί κανείς το θέμα που αγγίζει ο Hooper.
Το πιο αρνητικό της ταινίας, είναι ωστόσο κάτι άλλο: δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι είδους ευχαρίστηση βρίσκει η Lili όταν ντύνεται ή συμπεριφέρεται σαν κάποιος από το αντίθετο φύλο (είναι κάτι που έχει να κάνει με σεξουαλικά αισθήματα ή έχει να κάνει με την αισθητική;). Φυσικά, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, όμως ο Hooper θα έπρεπε τουλάχιστον να προσπαθήσει να πάει σε μεγαλύτερο βάθος. Ωστόσο παρ’ όλα αυτά το The Danish Girl καταχειροκροτήθηκε μετά την προβολή του για το διαγωνιστικό της Βενετίας.
http://cinefreaks.gr/
|