προτάσεις

Επιστροφή
 
+ + -
62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

 

 

 Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 και παρουσιάζει ανατρεπτικούς σκηνοθέτες και εξαιρετικές ταινίες στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ στη φετινή διοργάνωση είναι:

-Η ιστορική έδρα του θεσμού, αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας
-Οι αίθουσες στο Λιμάνι, Φρίντα Λιάππα, Τόνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές
-Ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

Στις αίθουσες αυτές θα προβληθούν 197 ταινίες ενώ διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ θα προβληθούν 144 ταινίες.

Η 62η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου μας καλωσορίζει με τα εξής διαγωνιστικά τμήματα:

-Το Διεθνές Διαγωνιστικό
-Το Διεθνές Διαγωνιστικό Meet the Neighbors και
-Το Διεθνές Διαγωνιστικό Film Forward

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση θα δούμε και τα τμήματα: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, Εκτός Συναγωνισμού και ’Round Midnight.

Θα απολαύσουμε ακόμη τις καλύτερες ταινίες ελληνικής παραγωγής, αφιερώματα, το τμήμα podcast (διαγωνιστικό και εκτός συναγωνισμού) και φυσικά την Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ.

Ταινία Έναρξης:

Η ταινία Το γεγονός (L’Événement -2021) νικήτρια του Χρυσού Λέοντα στη Βενετία, ανοίγει την αυλαία για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021.

Ενώ η ταινία που θα ρίξει αυλαία στο 62 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2021, είναι η γαλλική ταινία Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Αγορά – 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Αγορά είναι έτοιμη να δεχτεί την εγχώρια και τη διεθνή κινηματογραφική αγορά και φέτος, με πρέσβη της τον ηθοποιό , παρουσιαστή και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο.

Πιστός και φανατικός σινεφίλ θα προωθήσει σημαντικές διεργασίες επικοινωνώντας σε δημιουργούς, δημοσιογράφους και το κοινό το ρόλο της Αγοράς.

Τι θα περιλαμβάνει η φετινή Αγορά;

-Διοργανώνει εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα.
-Εγκαινιάζει τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν.
-Συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, που θα είναι αφιερωμένη στο μοντάζ.
-Υποδέχεται 14 νέα πρότζεκτ στο Crossroads Co-Production Forum, 2 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα.
-Καλωσορίζει 8 νέα πρότζεκτ στο Works in Progress, 2 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα.
-Φιλοξενεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
-Εντάσσει για μια ακόμη χρονιά στις δράσεις της το πρόγραμμα mentoring του EWA (Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών)
-Παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο των Agora Talks
-Επίσης στο πλαίσιο της Αγοράς η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε Βενετίας το 2022, θα δώσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια γεύση από το έργο της που θα δούμε στη Βενετία και το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2021

Στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

– 20 ταινίες σε πρώτη προβολή

– 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

– 2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους

– 8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω»

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Επιστροφή