προτάσεις

Επιστροφή
 
+ + -
Προβολή ταινίας «Monsieur Verdoux»
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

 

 

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 21:00, πάντα με ελεύθερη είσοδο, στη θερμαινόμενη αίθουσα του Αλέξανδρου (Εθνικής Αμύνης 1) θα παρουσιασθεί ένα ψυχαγωγικό, διαχρονικό μνημείο του σινεμά. 

Πρόκειται για τον Κύριο Βερντού (Monsieur Verdoux, ΗΠΑ 1947, ασπρόμαυρο). Το σενάριο από μια ιστορία του Όρσον Γουέλς είναι του Τσάρλι Τσάπλιν όπως και η σκηνοθεσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος.
 
Η προβολή γίνεται στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος Στις ομίχλες του νουάρ με τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ (Κέντρο Μελετών και Έρευνας για το Σινεμά) και την ευγενική παροχή της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού. Το φιλμ προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. 

Κέρδισε τη Γαλάζια κορδέλα (Τόκιο, 1953) για την καλύτερη, ξενόγλωσση ταινία. Κέρδισε το βραβείο Bodil (Δανία, 1949) για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία και το βραβείο καλύτερης ταινίας από το National Bord of Reveur.
 
Το φιλμ θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί η μνημειώδης, εκτεταμένη κριτική ανάλυση του αείμνηστου Βασίλη Ραφαηλίδη από το ΒΗΜΑ. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό. 

Η υπόθεση είναι η ακόλουθη: Ένας τύπος χάνει τα πάντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και για να βοηθήσει την άρρωστη γυναίκα του περιπλανάται. Γνωρίζει διάφορες γυναίκες, τις παντρεύεται, τις σκοτώνει και εκμεταλλεύεται την περιουσία τους για να επιβιώσει. 

Μ’ αυτή την ταινία του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ ο μέγας καλλιτέχνης. Χαρακτηρίστηκε κομμουνιστής και του επιτέθηκαν οι πάντες σε μια ταραγμένη εποχή.
Επιστροφή