δραστηριότητες

Επιστροφή
 
+ + -
Cine…therapy : Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

 

 

Cine…therapy: Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία

Μπορεί μια ταινία να σε κάνει να σκεφτείς τις σχέσεις σου με τους άλλους, τις συγκρούσεις, τις προσδοκίες και τους φόβους σου; Με αφορμή μια επιλογή σκηνών από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες, συζητάμε προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων.

Όλοι ταυτιζόμαστε κατά καιρούς με κάποιες ιστορίες ή χαρακτήρες του σινεμά και πολλές φορές βιώνουμε έντονα συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε μια μορφή κάθαρσης. Αντίθετα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε σκηνές ή και ολόκληρες ταινίες· ενδέχεται να μας θυμίζουν κάποια προσωπική μας εμπειρία που προσπαθούμε να απωθήσουμε.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να προβληματιστούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό, έχοντας για οδηγό κινηματογραφικά ερεθίσματα και αγαπημένους ήρωες.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Χωρισμός, πώς τον αντιμετωπίζουμε
Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να χωρίσει κανείς; Η απώλεια είναι επώδυνη από όπου κι αν προέρχεται. Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει πως ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά το τέλος μιας ερωτικής σχέσης. Οι μηχανισμοί άμυνας που αναπτύσσουμε από μικρή ηλικία μάς βοηθούν να ξεπεράσουμε αυτό το μικρό πένθος. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Συναισθηματικοί εθισμοί
Συναισθηματικός εθισμός σημαίνει σφοδρή και ανεξέλεγκτη επιθυμία να νιώσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα. Φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας σεξουαλικής εξάρτησης, όπως, για παράδειγμα, το επαναλαμβανόμενο φλερτ/σεξ με αγνώστους ή την εμμονική παρακολούθηση ερωτικών ταινιών, σε μια ερωτική σχέση. Ή πώς μια σχέση μπορεί να μετατραπεί από στήριγμα και ανάγκη σε εξάρτηση. Τι γίνεται όταν εθιζόμαστε στον σύντροφό μας ή όταν εκείνος δείχνει ανήμπορος να διαχειριστεί τη ζωή του χωρίς εμάς;

Τρίτη 1 Απριλίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Ρόλοι που υιοθετούμε μέσα στη σχέση μας
Σε μια ερωτική σχέση έχουμε τον ρόλο του σεξουαλικού συντρόφου, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να παίζει ρόλους που είτε τους έχουμε ανάγκη εμείς είτε τους έχει ανάγκη το άλλο μας μισό. Εξοργιζόμαστε αν κάποιος μας πει ότι πήραμε τον ρόλο της μαμάς, του μπαμπά ή του παιδιού, αλλά ποιος δεν έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά από αυτούς τους ρόλους; Μπορεί εντέλει ένας τέτοιος ρόλος να λειτουργήσει καταστροφικά ή βοηθητικά για τη σχέση;

Το εργαστήριο συντονίζουν η Χριστίνα Καλογιάννη, ψυχολόγος, και ο Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Η Χριστίνα Καλογιάννη είναι ψυχολόγος ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικότητας. Απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το University of Dundee της Σκοτίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα στις επιστήμες της Οικογένειας και της Σεξολογίας από το Université Catholique de Louvain του Βελγίου και εκπαιδευτικό δίπλωμα στη Σεξολειτουργική Θεραπεία στο Βέλγιο.

O Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος είναι κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, μέλος της κινηματογραφικής ομάδας Cinedogs και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΑΠΘ με θέμα τη «Βία στην κινηματογραφική αφήγηση».

Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική σε όλες τις συναντήσεις. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και γίνεται για κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (έως 25 άτομα).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία). Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του συμμετέχοντα, καθώς και η ημερομηνία της συνάντησης που τον ενδιαφέρει.

Αντί εισιτηρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να αγοράσουν πριν από την έναρξη της συνάντησης ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.

Επιστροφή