νέα

Επιστροφή
 
+ + -
Τα info kiosks του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υπηρεσία των ξένων τουριστών
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

 

 

Πέντε χιλιάδες τετρακόσιοι άνθρωποι επισκέφθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες τα δύο σημεία τουριστικής προβολής (info kiosks) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν στην πλατεία Αριστοτέλους και στην περιοχή του Λευκού Πύργου, δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο. Τα δύο καλαίσθητα γυάλινα περίπτερα έχουν στελεχωθεί με οκτώ ανθρώπους που μιλούν 11 διαφορετικές γλώσσες.

Διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και διαδραστικές οθόνες, λειτουργούν 365 μέρες το χρόνο και εξυπηρετούν τους τουρίστες και τους επισκέπτες από τις 9.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ καθημερινά και από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέφθηκαν τα σημεία τουριστικής προβολής προέρχονται κατά σειρά αριθμών από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. Ο εξοπλισμός και η λειτουργία των info kiosks ολοκληρωθεί στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πέντε συχνότερες ερωτήσεις που δέχονται οι υπεύθυνοι λειτουργίας των σημείων τουριστικής προβολής. "Τι μπορώ να κάνω στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα της παραμονής μου σε αυτήν;", "Μπορώ να έχω έναν χάρτη;", "Πώς θα φτάσω στην πιο κοντινή παραλία;", "Πού είναι τα σημεία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στην πόλη;" και "Τι γεγονότα συμβαίνουν εδώ αυτό τον καιρό;" είναι τα ερωτήματα που υποβάλλουν συχνότερα οι τουρίστες.

"Το σκεπτικό μας είναι ότι, όταν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου και αυτό το σκεπτικό με το οποίο λειτουργούμε έχει αποτελέσματα" τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία τη δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Όπως εξήγησε, το μισό ποσό αφορά έργα υποδομής και το άλλο μισό ενέργειες όπως και αυτή της δημιουργίας των σημείων τουριστικής προβολής. "Πρόκειται για ιδιωτικό έργο, όχι για δημόσιο έργο, που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια" είπε και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου εμπλέκονται μόνο σε εγκρίσεις αδειών. "Ο δήμος δεν δέχεται λεφτά, δέχεται το έργο ως δωρεά" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τον μήνα Ιούνιο έφτασε το 84,4% ενώ η ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού σε σχέση με πέρσι φτάνει το 16%.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau), Γιάννης Ασλάνης, σχολίασε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η λειτουργία των σημείων τουριστικής προβολής να συνεχιστεί και μετά τη διετία για την οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Σημείωσε ότι αναζητείται η βοήθεια και άλλων φορέων που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτό το έργο και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν στοιχεία από τη λειτουργία των info kiosks που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα προσέλκυσης χορηγιών, είτε με διαφήμιση είτε μέσω πωλήσεων αναμνηστικών ειδών, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μισθοδοσίες του προσωπικού των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο Πάνος Παπούλιας, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της κρίσης διατίθενται 300 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 10 εκατομμύρια που αποφασίστηκε να διατεθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα δέκα που αποφασίστηκε να διατεθούν στον Δήμο Αθηναίων, ενώ δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των ποσών. "Υπάρχει σειρά και άλλων δωρεών στη Θεσσαλονίκη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο που πρόκειται να δημιουργηθεί στην πόλη" πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, όταν ανέλαβε τη δημαρχία, δέχτηκε να είναι πρόεδρος "στον τότε οργανισμό τουρισμού, έναν σοβιετικού τύπου οργανισμό", όπως είπε, ενώ κατηγορήθηκε για τη συμφωνία που έκλεισε με τη Ryanair και από τότε, είπε, υπάρχει μια μόνιμη αντιδικία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

"Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στη λειτουργία του Οργανισμού όπως έχει, για αυτό και παραιτήθηκα κιόλας από την προεδρία" είπε και πρόσθεσε: "Δεν έχω καμία κόντρα με τον Τζιτζικώστα. Έχω άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης να σκορπά λεφτά με το Very Macedonia και άλλες ιστορίες".

Απαντώντας στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτείται ο Οργανισμός Τουρισμού ο κ. Μπουτάρης επανέφερε πρόταση που έκανε στην υπουργό Τουρισμού για την απόδοση του τέλους διανυκτέρευσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. "Με μόνο ένα ευρώ τέλος διανυκτέρευσης και τα 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που είχαμε στη Θεσσαλονίκη το 2017, τα μισά να έκλεβαν οι ξενοδόχοι, πάλι θα είχαμε δύο εκατομμύρια ευρώ" είπε χαριτολογώντας.




Πηγή: ΑΠΕ
Επιστροφή