νέα

Επιστροφή
 
+ + -
Εκθετη η κυβέρνηση στην ΕΕ: Είναι η μόνη που στηρίζει τον Μαδούρο
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

 

 

  Σπαταλώντας πολύτιμο «διπλωματικό κεφάλαιο» η Ελλάδα απομονώθηκε διεθνώς ζητώντας να μην αναγνωριστεί πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Χουάν Γκουαϊδό και στηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για μια ακόμη φορά να αντιταχθεί σε σύσσωμο σχεδόν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση».


Μάλιστα η Γαλλία σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της και διεμήνυσε ότι «θα αναγνωρίσει» τον Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας που λήγει σε δύο ημέρες και συγκεκριμέα την προσεχή Κυριακή.

«Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας αυτής των οκτώ ημερών που όρισε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, θα αναγνωρίσουμε, σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τη Γερμανία, με την Ισπανία, με τη Βρετανία, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ομως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να στηρίξουν τον Μαδούρο. Εναν δικτάτορα που μόνο η Κίνα αλλά και καθεστώτα όπως του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, έχουν στηρίξει.

Πυρά Μητσοτάκη

Η στάση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γκίρκι Κατάινεν επέλεξε να αναφερθεί σε αυτό: «Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε δηκτικά: «Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».

Ο Μαδούρο και η χούντα

Ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπλερ, που αρθρογροαφεί για ευρωπαϊκά θέματα στον Independent, χαρακτήρισε ακατανόητη την υποστήριξη Τσίπρα στην «χούντα» του Μαδούρο.


«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί πρωθυπουργοί, όπως ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, που γνωρίζει την αλήθεια για την τυραννία του Μαδούρο, ζητούν νέες εκλογές. Την εβδομάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σημαντική τομή κατά του εθνολαϊκισμού, με τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” να επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή, το καλό όνομα και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη δέχθηκαν πλήγμα με την απόφαση του Τσίπρα να υποστηρίξει ένα καθεστώς στη Βενεζουέλα εξίσου κακό όσο εκείνο των Ελλήνων συνταγματαρχών της επταετίας 1967-1974» έγραψε.

Υπέρ Μαδούρο 2 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα (ο Δημήτρης Παπαδημούλης απουσίαζε από την σχετική ψηφοφορία, μάλλον «πήγε για γκαζόζα» όπως σχολίασε ο Κ. Ζούλας από το γρ. Τύπου ΝΔ) συντάχθηκαν με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Σωτήρη Ζαριανόπουλο δεν στήριξαν την πρόταση της Ευρώπης που ζήτησε πρόωρες εκλογές στον Μαδούρο.

Τον δρόμο Παπαδημούλη επέλεξαν και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός, οι οποίοι απείχαν.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν κατά Μαδούρο

Στον αντίποδα, υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από  την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Η Ευρωβουλή αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Στην ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.



Πηγή: https://www.iefimerida.gr/
Επιστροφή