νέα

Επιστροφή
 
+ + -
Διάσπαση προσοχής ή ανεπάρκεια σύγκλισης;
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

 

 

Με τον όρο ανεπάρκεια σύγκλισης εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα μάτια δυσκολεύονται να κοιτάξουν κοντά. Όταν διαβάζουμε, οι οπτικοί άξονες πρέπει κανονικά να τέμνονται πάνω στην σελίδα με άνεση και ακρίβεια. Όταν όμως για κάποιον λόγο αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία, εμφανίζονται πολύ ενοχλητικά συμπτώματα όπως τσούξιμο, πονοκέφαλος ή ακόμα μπορεί και να βλέπουμε θολά ή διπλά! 

Η δυσκολία συγκέντρωσης έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή του διαβάσματος. Ειδικά στα παιδιά, η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη και να τα αποτρέπει από το διάβασμα και την μελέτη. Ακόμα και αν προσπαθούν με επιμονή να διαβάσουν, καταναλώνουν μεγάλη δαπάνη ενέργειας και η κατανόηση του κειμένου είναι πολύ φτωχή και συχνά στο τέλος δεν μπορούν να θυμηθούν αυτό που διάβασαν. Έτσι, υιοθετούν συμπεριφορές που περιγράφονται ως διάσπαση προσοχής και τείνουν να αποφεύγουν το διάβασμα και τις εργασίες σε κοντινή απόσταση ενώ στρέφονται προς τον αθλητισμό ή τα καλλιτεχνικά.
 
Έρευνες έδειξαν ότι 1 στα 3 παιδιά με διάσπαση προσοχής στην πραγματικότητα έχουν και ανεπάρκεια σύγκλισης, η οποία αν θεραπευτεί, μπορεί να βοηθήσει το παιδί και να το καταστήσει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στο περιβάλλον του. Αντιστρόφως, προκύπτει από τις έρευνες, ότι τα παιδιά με ανεπάρκεια σύγκλισης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διάσπαση προσοχής. Πώς αντιμετωπίζεται; Αρχικά απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας για ένα γενικό check up και κατόπιν σε έναν συμπεριφορικό οπτομέτρη για αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων. 

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση στην ανεπάρκεια σύγκλισης είναι το Vision Τraining ή Vision Therapy, δηλαδή ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που διδάσκει στον εκπαιδευόμενο να συγκλίνει και να μπορεί να διατηρήσει την σύγκλιση του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με άνεση και ακρίβεια. Σε πολλές περιπτώσεις, και μόνο για την κοντινή μελέτη, μπορούν να συνδυαστούν και ειδικά βοηθητικά γυαλιά. 

Τα συμπτώματα 
Τα γράμματα χοροπηδούν πάνω στην σελίδα! 
Έχω πονοκέφαλο μετά από το διάβασμα! 
Τα μάτια μου τσούζουν και δακρύζουν κατά το διάβασμα! 
Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για πολύ ώρα και χρειάζομαι διάλειμμα!
Δυσκολεύομαι να βγάλω νόημα και να θυμηθώ αυτό που διάβασα! 
Είναι πιο εύκολο όταν κλείνω το ένα μου μάτι ή να κοιτώ λοξά! 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.cityportal.gr/admin/www.visiontraining-thessaloniki.gr 

Γράφει η Μαρία Ταρασούδη-Ζώρου Συμπεριφορική Οπτομέτρης, MSc

Επιστροφή