Πανελλήνιες 2025: Την Πέμπτη 26 Ιουνίου βγαίνουν τα αποτελέσματα – με την ανακοίνωση των βαθμών – όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα για μηχανογραφικό και βάσεις.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις Πανελλήνιες, αλλά και στις αλλαγές που δρομολογούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Όπως δήλωσε η ίδια, οι βαθμολογίες στις Πανελλήνιες 2025 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 26 Ιουνίου.
«Αμέσως μετά τα παιδιά θα περιμένουν αρχές Ιουλίου την ανακοίνωση για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Έχει γίνει μια σημαντική αλλαγή από τα χρόνια που όταν δώσαμε εμείς εξετάσεις, έχει πλέον τη δυνατότητα το παιδί αφού πάρει τους βαθμούς η μαθήτρια, ο μαθητής να συμπληρώσει το μηχανογραφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις σχολές που παρουσιάζουν «ζήτηση», η υπουργός ανέφερε: «Βλέπουμε πάρα πολλά παιδιά (στις πανελλήνιες) τα οποία μπαίνουν ούτως η άλλως και πληροφορική μπαίνουν και στο κομμάτι, μηχανικοί , έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, οι σχολές το βλέπετε. Και βέβαια πέραν και των σχολών που είναι οι παραδοσιακές και στα χρόνια μας στο κομμάτι της ιατρικής, πάντα περιζήτητο πάρα πολύ και το κομμάτι της νοσηλευτικής.
Βλέπουμε δηλαδή σχολές οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν ζήτηση και νέα τμήματα τα οποία έχουν θα έλεγα καινοτόμο προσέγγιση. Και ένα πράγμα το οποίο παρατηρώ και τους μήνες αυτούς που είμαι στο Υπουργείο, τρεις μήνες είναι ότι βλέπω αιτήματα για τμήματα πηγαίνουν στην ανεξάρτητη αρχή, δεν εγκρίνει το υπουργείο τη λειτουργία τους, τα οποία έχουν να κάνουν με καινοτόμο προσέγγιση».
Για το αν θα υπάρξουν στο μέλλον αλλαγές στο θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων και για την πρωθυπουργική δήλωση για το Εθνικό Απολυτήριο, επισήμανε πως:
«Αυτό έχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει και θα γίνει και σε επίπεδο θα έλεγα υπερκομματικό, χωρίς να λέω ότι ο καθένας δεν θα βάλει οπωσδήποτε και τις προτεραιότητες και πάντα έχουν να κάνουν και με το πώς μπορεί αυτό να δομηθεί καλύτερα, θα το συζητήσουμε και στη Βουλή όλα τα κόμματα. Πριν απ’ αυτό όμως, είναι μια μεγάλη εσωτερική συζήτηση για το πώς μπορεί να δομηθεί το Εθνικό Απολυτήριο. Μην ανησυχούν τα παιδιά τα οποία ετοιμάζονται αυτή τη χρονιά, είναι δευτέρα λυκείου. Κανονικά πηγαίνουμε με το θεσμό των εξετάσεων (πανελλήνιες), να το ξέρουν γιατί ξέρω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει και προετοιμάζονται. Είναι όμως κάτι το οποίο πρέπει το κράτος να κάνει συζήτηση ως μια δυνατότητα πλέον να μπορέσει, όπως και σε άλλα κράτη, να συγκεντρώνω το μέσο όρο σου από τα προηγούμενα έτη. Να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να μην εξαρτάται κάποια χρόνια από τώρα μόνο η επίδοση που μπορεί να έχεις τρεις ώρες σήμερα, μεθαύριο και σε τέσσερα μαθήματα και με το δικό σου μάθημα και η τελική επιλογή».