Τη διενέργεια ειδικού διαγωνισμού (πλειοδοτική δημοπρασία) για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης των κοινόχρηστων χώρων για εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 4ης τακτικής συνεδρίασής του.
«Με εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συμπληρωματικά στοιχεία της μελέτης (αποτύπωση σε τετραγωνικά μέτρα, τροποποιήσεις ως προς τη χωροθέτηση των θέσεων από την Τροχαία και σχετική απόφαση της 1ης Δημοτικής Κοινότητας) ώστε να εκδοθεί σχετική κανονιστική απόφαση.
Επίσης στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκαν τα 26 σημεία σε κοινοχρήστους χώρους προκειμένου να τοποθετηθούν στάσεις αναμονής κοινόχρηστων ποδηλάτων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.
«Οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα οικολογικό μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο, μέσα από τη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που πρόκειται να υλοποιηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε: «Επιλέχθηκαν κοινόχρηστοι χώροι σε κεντρικά και κομβικά σημεία της πόλης προκειμένου να δημιουργηθούν οι στάσεις αναμονής με τα 450 διαθέσιμα ποδήλατα που θα εξυπηρετήσουν την εναλλακτική μετακίνηση του κοινού στη Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, προβλέπεται εικοσιτετράωρη λειτουργία του συστήματος όλες τις ημέρες του χρόνου.
Επίσης σε κάθε σταθμό θα βρίσκεται πίνακας πληροφοριών όπου θα αναγράφονται (στα ελληνικά και αγγλικά) τα σημεία των σταθμών και πληροφοριακός χάρτης των σημείων όπου θα μπορεί ο χρήστης να παραλάβει και να επανατοποθετήσει το ποδήλατο, χρήσιμα τηλέφωνα και η διαδικασία παροχής καρτών και λειτουργίας του συστήματος.
Επιπλέον ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ποδηλάτων στη μελέτη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι θα επιλεγεί ειδικός χρωματισμός που θα τα καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμα και θα φέρουν το λογότυπο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ακολουθούν τα 26 σημεία-στάσεις που προτείνονται:
Μέγαρο Μουσικής Στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου με Μ.Κάλλας Παραλία - Μπότσαρη στο ύψος του Ιστιοπλοικού Όμιλου Παραλία - Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, πριν την οδό Παρασκευοπούλου (κοντά στο όριο Α΄ με Ε΄ Δημ. Κοινότητα) Λευκός Πύργος Βασ.Γεωργίου Πλατεία Αριστοτέλους Λεωφορος Νίκης (έγινε διαπλάτυνση πεζοδρομίου) Λιμάνι - Κουντουριώτου στην οδό Κουντουριώτου, μεταξύ οδών Αξιού - Φωκαίας Δικαστήρια - Πολυτεχνείου Στη νησίδα της συμβολής των οδών Παλαιού Σταθμού - Καζαντζάκη (υπάρχει ράμπα) Σιδηροδρομικός σταθμός Στο Πάρκο , έναντι, τέλος Αναγεννήσεως με Γιαννιτσών Πλατεία Δημοκρατίας στη συμβολή 26ης Οκτωβρίου & Πλ. Δημοκρατίας Βενιζέλου Βενιζέλου (μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή) Αριστοτέλους πεζόδρομος Αριστοτέλους (πλευρά περιττών οικ. αριθμών) έναντι Α. Τ. Λευκού Πύργου Δημαρχειακό Μέγαρο έμπροσθεν Δημαρχιακού Μεγάρου (Λεωφ. Βασ. Γεωργίου) Πλατεία Χανθ Τσιμισκή με Νικ.Γερμανού Πλατεία Αριστοτέλους Πάνω από την οδό Εγνατία (Άγαλμα Βενιζέλου) Αγίου Δημητρίου & Κατσιμίδη πεζοδρόμιο Αγ. Δημητρίου πριν τη διασταύρωση με Κατσιμίδη Προφήτη Ηλία Ολυμπιάδος με Αμφιλοχίας Αλάνα της Τούμπας (Γρ.Λαμπράκη) στο ύψος του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας Παπαναστασίου - Κ.Καραμανλή Ιπποκράτειο έμπροσθεν Πάρκιγκ POLIS Καρακάση - Μπότσαρη-Παπαναστασίου Στη νησίδα που έχει χαρακτηριστεί ως αποκλειστικός χώρος στάθμευσης δικύκλων Σόλωνος - Μακεδονίας Νησίδα στο ύψος της Μπότσαρη Πλατεία Πατρικίου Μηνά οδός Κρήτης 26ης Οκτωβρίου με Κεφαλληνίας Απέναντι από το εμπορικό κέντρο Jumbo. Κώττα Ρούλια με Κωλέτη στο parking έναντι του εμπορικού κέντρου city gate Μαρία Κάλλας με Καθ.Ρωσίδη εντός του χώρου στάθμευσης Αγγελάκη - Εθνικής Αμύνης - Εγνατία Κοντα στη πύλη ΔΕΘ Παπαναστασίου - Καρδίτσας Κοντά στο πάρκο της Ν.Ελβετίας και το γήπεδο του Άρη.